ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΣΑΤΜ-ΜΓ)

Διάλογοι Νισύρου 2024, «Τουρισμός, Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός»

Η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) δημοσίευσαν μια νέα μελέτη με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός στις περιοχές Natura 2000», που αναλύει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές Natura 2000.

Η νέα μελέτη προσεγγίζει το ζήτημα συνολικά και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στις 446 αναγνωρισμένες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα.

Λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές ιδιαιτερότητες των προστατευόμενων αυτών περιοχών και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει σε περιβαλλοντικό, χωρικό και τουριστικό επίπεδο.

Επιπλέον, αναλύει τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρισμού και παραθέτει δέκα παραδείγματα ανάπτυξης σε αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής.

Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των περιοχών Natura 2000 παρουσιάστηκαν από το βήμα των «Διαλόγων Νισύρου 2024», που διεξήχθησαν για τρίτη χρονιά στο νησί το διάστημα 4 έως 7 Ιουλίου από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Καθ. ΕΜΠ και πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου, συμμετείχε στους φετινούς «Διαλόγους» στη συζήτηση με θέμα «Τουρισμός, Υπερτουρισμός: Όρια, διαχείριση και οικοτουρισμός με παρουσίαση της μελέτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις: Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στους κανόνες που πρέπει να ισχύσουν ώστε να προστατευτούν οι συγκεκριμένες περιοχές αλλά και να αυξήσουν το οικονομικό τους αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Όπως σημείωσε, οι προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα συμπεράσματα που αναλύθηκαν από εφαρμοσμένες πρακτικές στο εξωτερικό ανοίγουν τον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον στις 446 περιοχές Natura 2000 στη χώρα μας.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση: https://youtu.be/sSw7VKkKzN0