ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΣΑΤΜ-ΜΓ)

Πρακτική Άσκηση Erasmus στο PHYGEO ENVI Lab

Την περασμένη εβδομάδα, οι φοιτήτριες Erasmus του Πανεπιστημίου KU Leuven, Charnelle Kluth και Delia Moens de Hase ολοκλήρωσαν την τρίμηνη πρακτική τους άσκηση στο Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (PHYGEO ENVI Lab) της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΣΑΤΜ-ΜΓ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Και οι δύο διατριβές πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας ΣΑΤΜ-ΜΓ ΕΜΠ Μαρίας Π. Παπαδοπούλου και της Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας του KU Leuven, Ειρήνης Σκριμιζέα.

Η διατριβή της κ. Kluth έχει θέμα «Πώς οι τωρινές υποδομές αστικού πρασίνου στη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας συμβάλλουν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις υψηλές θερμοκρασίες;».

Οι πράσινες υποδομές στον αστικό ιστό και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τους μηχανισμούς ψύξης της Αθήνας και η πόλη τις έχει ενσωματώσει στις στρατηγικές ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ωστόσο, οι προσεγγίσεις ανθεκτικότητας ποικίλλουν. Η συντηρητική, συχνά επικεντρώνεται στην απορρόφηση αντιδράσεων και στη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, γεγονός που μπορεί να διαιωνίσει τις ευπάθειες και να οδηγήσει σε climate gentrification.

Αντίθετα, η μετασχηματιστική ανθεκτικότητα επιδιώκει συστημική αλλαγή μέσω καινοτόμων και συμμετοχικών προσεγγίσεων, χωρίς αποκλεισμούς, που έχουν στόχο την κοινωνική ισότητα και τη δίκαιη μετάβαση, ενώ έχει υιοθετηθεί σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Πράσινη Συμφωνία και το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

Στην Αθήνα, η επαρκής πρόσβαση στην αστική πράσινη υποδομή αντικατοπτρίζει συχνά τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, περιορίζοντας τα οφέλη ανθεκτικότητας για τους ευάλωτους πληθυσμούς και επιδεινώνοντας τον κίνδυνο αστικής θερμικής νησίδας.

H έρευνα χρησιμοποιεί τη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας ως μελέτη περίπτωσης για να αξιολογήσει εάν οι στρατηγικές αστικής πράσινης υποδομής που υιοθετήθηκαν από την πόλη είναι μετασχηματιστικές ή συντηρητικές.

Η μεθοδολογία αναφέρεται στην ανάλυση των προσεγγίσεων διακυβέρνησης και σχεδιασμού με στόχο τον εντοπισμό των εμποδίων και την πρόταση βελτιώσεων για μετασχηματιστική ανθεκτικότητα και επιτυχή εφαρμογή αυτών στην Ευρώπη.

Η διατριβή της κ. Moens de Hase έχει θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου Κλιματικής Αλλαγής και Ερημοποίησης σε Αγροτικές Περιοχές της Ανατολικής Κρήτης».

Η διατριβή υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για την παρουσίαση όλων των κινδύνων κλιματικής αλλαγής και ερημοποίησης στην Ανατολική Κρήτη.

Εξετάζοντας διεξοδικά τις κλιματικές και μη κλιματικές αλληλεπιδράσεις που συμβάλλουν σε αυτούς τους κινδύνους στις συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές, η μελέτη έχει στόχο να αναλύσει όλους τους παράγοντες που προκύπτουν από την ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα:

«Πώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ κλιματικών και μη κλιματικών παραγόντων συμβάλλουν στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική ερημοποίηση στις αγροτικές περιοχές της ανατολικής Κρήτης; Ποιές στρατηγικές αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων;».

Η διατριβή εστιάζει σε τέσσερις άξονες:

– Την ολοκληρωμένη παρουσίαση των κινδύνων κλιματικής αλλαγής και ερημοποίησης στην Κρήτη.
– Την αντιμετώπιση των περιορισμών των τωρινών εκτιμήσεων κλιματικού κινδύνου αναπτύσσοντας μία ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων κινδύνου.
– Τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους.
– Τον προσδιορισμό των τωρινών αντιδράσεων στους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική ερημοποίηση και την παρουσίαση της αποτελεσματικότητάς τους.

Charnelle and Delia, το PHYGEO ENVI Lab σας ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία και σας εύχεται ό,τι καλύτερο στην ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία.